Houd je oudje vitaal

Natuurlijk wil je je oude wordende hond zo goed mogelijk ondersteunen. Maar waar moet je dan allemaal aan denken? En wanneer begin je met de ondersteuning.

Hoe werkt het verouderingsproces?

Het verouderingsproces gebeurt op verschillende manieren. Het lichaam is opgebouwd uit cellen. Al die cellen hebben een bepaalde functie. Het DNA uit de cel bepaalt de functie. Bijvoorbeeld huid-, haar-, long-cellen etc.. Aan het einde van dit DNA zitten telomeren. Dit zijn een soort stoppertjes die het DNA beschermen. Bij elke celdeling wordt dit een stukje korter. Als de telomeren op zijn, kunnen cellen zich niet meer delen. Hierna is de houdbaarheid van de cel dus verstreken. Daarnaast kunnen er tijdens het celdelingsproces ook kleine foutjes in de cellen ontstaan. Deze foutjes worden ook weer verder gedeeld. Hierdoor neemt de kwaliteit van de cellen langzaam af. Dit is ook veroudering. 

De jaarlijkse APK

Laat je ouder wordende hond in ieder geval 1 x per jaar checken. Een dierenarts zal de hond bekijken en bevoelen om te checken of er een verdere behandeling nodig is. Hij zal hierbij kijken naar het gebit en de slijmvliezen in de bek. Ook wordt de hond bevoelt om te beoordelen of de organen en lymfeknopen soepel en normaal aanvoelen. En er wordt geluisterd naar de longen en het hart. Indien nodig zal de dierenarts dit onderzoek aanvullen met een bloed en urineonderzoek. Preventief kan de ontlasting worden gecheckt op eventuele parasieten.  En een VacciCheck kan bepalen of er nog voldoende afweer is tegen ziektes. Hiermee voorkom je onnodig ontwormen en vaccineren.

Let ook op de voeding

Als de hond ouder wordt, verandert ook de voedingsbehoefte. Dit zit 'm natuurlijk voor een groot deel in de activiteit. Wanneer de hond minder actief wordt, heeft hij natuurlijk minder calorieën nodig. Maar de voeding van de oudere hond hoeft ook minder vet en fosfor te bevatten. En een grotere hoeveelheid vezels verbetert de darmwerking. Ook is de kwaliteit van de eiwitten belangrijk. Hoe makkelijker de eiwitten te verteren zijn, hoe meer de organen worden ontlast. Goede eiwitten zitten met name in vlees en orgaanvlees en minder in bindweefsel en botten. Veel granen en andere plantaardige ingrediënten bevatten koolhydraten. Deze zijn slecht te verteren en kunnen zorgen dat de hond zwaar wordt. Een goed advies over voedingsveranderingen kun je altijd krijgen bij de dierenspeciaalzaak of een voedingsdeskundige.

Blijf dat oude knarretje uitdagen

Houd de hersen functie van de hond actief door de hond regelmatig te laten puzzelen of speuren. De neus van de oudere hond werkt meestal nog prima. Dus hier kun je goed gebruik van maken. En de meeste honden zijn  wel te porren voor iets lekkers. Regelmatig (een deel van) de voeding verstoppen of verwerken in een puzzel zorgt ervoor dat de hond fris in het koppie blijft. Daarnaast versterkt het jullie band en zorgt het voor voldoening. Ook het aanleren van gebaren kan een leuke aanvulling op de dagelijkse activiteiten zijn. Het gehoor van de oudere hond neemt  soms wat af waardoor gebaren kunnen zorgen voor een goede communicatie. Jonge honden leren vaak wat makkelijker, dus start hier al van jongs af aan mee. 

Wat is dementie?

Bij dementie neemt het vermogen om informatie te verwerken af. Niet alleen gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot, maar ook de verbindingen tussen de cellen. Hierdoor kan informatie niet goed meer worden doorgegeven waardoor de hersenfunctie verstoort raakt. Door dementie kan afwijkend gedrag ontstaan. Je ziet vaak dat dementerende honden in het niets staan te staren in de ruimte, of midden in de nacht rondjes lopen door het huis. Ook blaffen ze vaak meer en harder zonder reden. Dementerende honden zijn echt een beetje de weg kwijt. De eetgewoontes bij dementerende dieren verandert. Het verzadigingsgevoel neemt af waardoor deze honden vaker en meer willen eten. 

Er zijn ook andere aandoeningen die dit beeld kunnen laten zien dus een check bij de dierenarts is hierin wel belangrijk.

Hoe kun je de hersenfunctie ondersteunen?

Gelukkig zijn er een aantal stoffen die kunnen ondersteunen bij het goed functioneren van de hersenen. Met choline bijvoorbeeld, Het is een belangrijke en essentiële voedingsstof die de hersenfunctie ondersteunt.

Choline is een van de weinige organische stoffen die in staat is om de hersen barrière te passeren en die onmisbaar is voor de aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine. Deze neurotransmitter is erg belangrijk voor de hersenen. Het zorgt voor een gezonde en goede prikkeloverdracht van het zenuwstelsel. Hierdoor verbetert het de gedragsongemakken van de oudere hond met dementie achtige klachten. Daarnaast is vitamine B erg belangrijk vanwege de gunstige werking op de hersenfunctie. En vergeet Omega-3 niet. Een goede omega-3 kun je hier goed inzetten vanwege de aanwezigheid van de werkzame stoffen EPA, DHA en ETA. EPA en DHA zijn de bouwstoffen van de hersenen. Dus wanneer deze niet voldoende aanwezig zijn kan dit nadelig zijn voor de werking van de hersenen. Door de werking van de werkzame stoffen EPA DHA en ETA wordt ook de overdracht in de hersenen verbetert. 

Omega-3 heeft daarnaast een stress verlagende werking. De DHA uit omega-3 zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is het hormoon dat de stresshormonen adrenaline en cortisol afbreekt.

Andere ouderdomskwaaltjes

Bij oudere dieren zie je ook vaak dat de nier- en leverfunctie vermindert. Dit komt doordat de filtersystemen van het lichaam minder afvalstoffen uit het lichaam filteren. Deze afvalstoffen stapelen zich op en kunnen achterblijven in de lever en nieren. Dit kun je bijvoorbeeld terugzien in een doffe vacht. Maar ook gaat de hond meer drinken en plassen om de afvalstoffen beter te kunnen afvoeren. Wat ook een kenmerk is van verminderde nierfunctie is ammoniakgeur uit de bek. Deze geur ontstaat doordat het hoge ureum wordt omgezet in ammoniak.

Een dierenarts kan hier zekerheid over geven door middel van bloedonderzoek. Hierna wordt het dieet aangepast. Gelukkig zijn er ook een aantal fytotherapeutische ingrediënten die je ter ondersteuning kunt gebruiken. Bijvoorbeeld Solidago virga aurea (Echte guldenroede). Dit kruid heeft een bloedzuiverende en ontgiftende werking. Het is ontsteking werend en helpt nierstenen voorkomen. Daarnaast is Lespedeza sieboldi goed voor de doorbloeding van de nier en help het om het ureumgehalte te verlagen. Voor het ondersteunen van de lever zijn bijvoorbeeld Cynara scolymus, taraxacum en rosmarinus goed in te zetten. Cynara scolymus ken je misschien wel als artisjok. Dit staat bekend om de galvormende en ontkrampende werking. Het verbetert de spijsvertering en stimuleert de leverfunctie. Taraxacum is de paardenbloem. Dit heeft ook een reinigende werking zoals de artisjok. Daarbij stimuleert het ook de pancreas waardoor de opname van voedingsstoffen wordt verbetert. En Rosmarinus is de rozemarijn. Dit stimuleert de bloedsomloop en beschermt de levercellen.

Als laatste nog even het gebit

Tandsteen kan voor ontstekingen zorgen. Maar hoe ontstaat tandsteen eigenlijk. Voeding heeft hier een groot aandeel in. Zetmeel (dat zijn koolhydraten en zijn vaak afkomstig uit granen) zitten vaak in de voeding. Met name een brokkenvoeding of snacks bevatten veel koolhydraten. Het speeksel van de hond bevat geen enzymen om dit af te breken. Dit zetmeel zet zich af op de tanden. Dit veroorzaakt tandplak. Als de plak lang blijft zitten verkalkt het en wordt het tandsteen. Hierin komen dan weer veel bacteriën en dan kan het voor een ontsteking zorgen. Ook worden die bacteriën en ziektekiemen makkelijk opgenomen in de bloedbaan door de goed doorbloede slijmvliezen in de bek van de hond. Dit kan weer problemen veroorzaken op andere plekken in het lichaam. Zorg dus voor een voeding met weinig koolhydraten en poets het gebit van de hond regelmatig.

Ook kan een omega-3 hier een goede ondersteunende werking hebben. Deze heeft door de werkzame stoffen EPA en DHA een ontstekingsremmende werking. Maar… let wel op de kwaliteit, afkomst en verpakking, Een goede omega-3 olie herken je aan een donkere verpakking. Omega-3 wordt ranzig als het onderhevig is aan licht en zuurstof. De afkomst van Omega-3 is erg belangrijk. Vissen maken de werkzame stoffen EPA ,DHA en ETA aan wanneer ze zwemmen op grote diepte en in ijskoud water. Omega-3 uit gekweekte zalm kan dus nooit deze werkzame stoffen bevatten. Dat is goed om te onthouden. Daarnaast is het belangrijk om een verpakking te kiezen die je binnen 3 maanden opmaakt. Hierdoor voorkom je een ranzige olie. En als laatste bewaar je de omega-3 na opening altijd in de koelkast.

Maar vooral….

Geniet van de oude dag van de hond. Ondersteun hem waar dat nodig is en blijf hem uitdagen. Dat is voor zowel de hond als het baasje goed. Geniet van dat grijze snuitje en van alle mooi momenten die je nog samen kunt beleven. Wil je naar aanleiding van deze blog het hele webinar terugkijken?

Klik dan hier