Uit de praktijk van... Evelien van der Waa: 'Katten en homeopathie'

Leestijd 5 minuten

In dit blog bespreekt dierenarts Evelien van der Waa veel voorkomende aandoeningen bij katten en de mogelijkheden vanuit de complementaire diergeneeskunde. Regelmatig komen hierbij homeopathische complexpreparaten aan bod. 

Klinische homeopathie

Deze complexpreparaten bevatten meerdere homeopathische (en soms ook fytotherapeutische) bestanddelen en vallen onder de term “klinische homeopathie”. Klinisch staat letterlijk voor “wat je in de kliniek kunt zien aan klachten”. Dat houdt in dat de bestanddelen in deze complexpreparaten zijn gekozen op basis van een bepaalde klacht waarbij zij goed helpen, bijvoorbeeld verkoudheid of diarree. Deze complexpreparaten kunnen vaak heel goed helpen voor eenvoudige aandoeningen. 

De sterktes van de gebruikte homeopathische bestanddelen in complexpreparaten zijn lage potenties (= op speciale wijze bereidde verdunningen), zoals een D4 of een D6.  De D staat voor decimaal of wel tienden. Dit betekent dat de verdunningsstappen bij het maken van de potentie steeds 1: 10 is. Bij een D4 is dit 4 keer herhaald en bij een D6 6 keer. Dit zijn veilige potenties om als diereigenaar zelf in te zetten, vergelijkbaar met de zelfzorgproducten voor mensen. (A. Vogel en VSM). 

Klassieke homeopathie

De tegenhanger van de klinische homeopathie is de klassieke homeopathie, eigenlijk de oorspronkelijke homeopathie, zoals die ontdekt is door de grondlegger de Duitse arts en chemicus Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Bij de klassieke homeopathie speelt niet alleen de klacht een rol bij de keuze van het homeopathische middel, maar het hele verhaal van het individu. Er wordt in de klassieke homeopathie ook uitgegaan dat ieder individu uniek is en dat op basis van het hele unieke verhaal een ander middel nodig kan zijn bij eenzelfde klacht. Bijvoorbeeld bij diarree is het ene dier bijvoorbeeld gebaat bij Arsenicum album en een ander dier bij Pulsatilla. Heel verschillende homeopathische middelen, maar wel allebei inzetbaar bij diarree klachten.

De sterktes die in de klassieke homeopathie gebruikt worden zijn veel hoger dan in de klinische homeopathie, denk aan een C200 of een C1000. De C staat voor centesimaal of wel honderdste. Iedere verdunningsstap bij de bereiding is steeds 1:100. Bij een C200 is dat dan 200 keer herhaald en bij een C1000 wel 1000 keer. Deze hoge potenties zijn niet geschikt voor zelf medicatie en moeten worden voorgeschreven door een dierenarts of homeopaat met kennis van dieren & homeopathie.

Klassieke homeopathie bij katten

Ieder homeopathisch middel heeft zijn eigen geneesmiddel beeld. Dat zijn alle klachten en kenmerken die bij dit middel passen. Er zijn heel veel boeken geschreven over de beelden van de verschillende homeopathische middelen bij mensen en bij honden, maar veel minder over de middelen bij katten. Maar daar is nu verandering in gekomen. In december 2022 is mijn boek “katten & homeopathie “ gepubliceerd. In dit boek bespreek ik eerst algemene zaken over katten en de basisprincipes van de homeopathie. Daarna bespreek ik van 14 bekende homeopathische middelen het typische beeld van dat middel bij katten. Ieder middel wordt vervolgens geïllustreerd met een of twee patiënten uit mijn eigen praktijk die goed hebben gereageerd op dat middel. 

Arsenicum album

Het eerste middel dat ik in mijn boek bespreek is Arsenicum album. Dit is een groot middel bij maagdarmklachten zoals diarree, bij mensen en bij honden, maar ook bij katten. Veel kenmerken van dit middel die bekend zijn bij mensen en honden zie je ook bij katten. Zoals het heel precies zijn. Bij mensen kan dit zich uiten in smetvrees, maar bij katten zie je vooral dat ze heel precies zijn in het wassen van zichzelf en super schoon zijn op de kattenbak. Als eigenaar van een Arsenicum kat moet je echt heel scherp zijn op de kattenbak, anders gaat de kat zijn behoeften gewoon op een andere plaats doen. Iets anders wat kenmerkend is voor Arsenicum is de sterkte behoefte aan warmte. Arsenicum katten liggen het liefst in de verwarming.

Het middel herkennen wat bij de eigen kat past

Ik heb dit boek geschreven voor katteneigenaren die met hun kat bij een homeopathische behandelaar zijn en meer willen lezen over het middel dat hun kat heeft gekregen. Het boek is niet bedoeld om als eigenaar zelf een middel voor je kat te kiezen. Daarvoor is de klassieke homeopathie te ingewikkeld en te diepgaand. Voor homeopathische behandelaars van dieren kan het boek interessant zijn om het beeld van de verschillende homeopathische middelen bij de kat beter te leren kennen en daardoor makkelijker te herkennen bij hun eigen kattenpatiënten.

Met dit boek hoop ik een bijdrage te leveren aan de bekendheid van de homeopathie als mogelijkheid om toe te passen bij katten. Homeopathie is geen wondertherapie, maar wel een hele mooie aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. Homeopathie kan prima samen worden toegepast met de reguliere diergeneeskunde. 

Wil je meer lezen van of over Evelien van der Waa?