Opstartproblemen en bewegingspijn bij je paard

Leestijd 2 minuten
paard in de wei

Artrose 

Bij artrose geldt in het algemeen dat de klachten verergeren bij nat en koud weer. 
Het is mogelijk dat door de lagere temperaturen de viscositeit van de gewrichtsvloeistof verandert, waardoor gewrichtsstijfheid groter wordt en daardoor ook gevoeliger voor pijn.
Het advies is om vaak met je paard te wandelen en je paard de mogelijkheid te geven zelf onbelast te kunnen bewegen. Met name rechtlijnige bewegingen, stappen en draven zijn goed om de gewrichten soepel te houden. 

Symptomen

Je paard is stijf in de bewegingen, met name na rust. Het dier komt moeizaam in de benen nadat het heeft gelegen. Artrose in de nek of hals zorgt er bovendien voor dat je paard moeite heeft om de hals te strekken en in te buigen.

Heeft je paard pijn?

Als de beweging van de gewrichten afneemt door artrose zal dit pijnlijk worden voor een paard. In eerste instantie zie je stramheid maar een paard laat ook wel kleine pijnsignalen zien, hier moet je als ruiter goed alert op zijn.  
Een paard zal minder goed gaan presteren, en soms gaat een paard zelfs staken. Dit zijn grote pijnsignalen die alleen worden geuit als de kleinere signalen worden genegeerd.

De Chinese geneeskunde en artrose

Bij de traditionele Chinese Geneeskunde is het water-element het meest betrokken bij artrose. Dit element wordt geassocieerd met de blaas- en nierenergie. Solidago heeft een positief effect op deze energie. Daarnaast heeft Curcuma in combinatie met Boswellia een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.

Wil jij advies over welke producten jouw paard kunnen helpen? Mail ons dan op advies@nmlhealth.com of stuur een berichtje via de chatfunctie op onze website.